Filigrana

Notícies

Dolors Monserdà

Del món: les narracions de Dolors Monserdà al segle XXI.

El 31 de març de 1919 moria a Barcelona Dolors Monserdà Vidal, escriptora barcelonina de cap a peus, que va donar veu i ànima a molts personatges femenins que ens arriben, a dia d’avui, com a testimonis d’una època passada.

Va publicar 5 novel·les en vida i una pòstuma, va participar en nombroses ocasions als Jocs Florals de Barcelona, i va escriure un recull de narracions, Del món, que recuperem en ocasió de la celebració de l’Any Monserdà.

Del món el formen 12 contes que va publicar per primera vegada la Biblioteca Popular de “L’Avenç” el 1908. Amb ells Monserdà presenta, de manera crítica de vegades, irònica d’altres, la realitat de la societat barcelonina dels primers anys del 1900 explicada des de la visió que del món en tenia la burgesia, i, sobretot, els personatges femenins. En tots els casos, les narracions es pleguen a les protagonistes monserdanianes ja que les històries giren al voltant de les seves necessitats, els seus desitjos, les seves mancances o aspiracions, al mateix temps que el món exterior, “allò altre”, gira al voltant d’elles amb un moviment i una cadència propis. 

Les històries de Del món estan escrites amb una intel·ligència devastadora, en la majoria dels casos, perquè diuen allò que no diuen i són allò que no aparenten, i el lector es troba immers, de cop, en l’ambient dels interiors dels escenaris modernistes, acompanyant personatges en la seves realitats petites que, fet i fet, també són allò que no aparenten. 

La llengua amb què Dolors Monserdà ens transporta a la Barcelona del 1900 és la llengua de la Barcelona del moment: amb els seus castellanismes, les seves construccions prenormatives i la seva riquesa lèxica que, a dia d’avui, no es pot considerar sinó un tresor. 

Presentem, doncs, Del món en la seva versió íntegra cent i un anys després de la mort de l‘escriptora, en una edició amb pròleg de Francesco Ardolino i epílegs de Marta Pessarrodona i Carme Mas, elaborada amb molta cura, amb molt respecte per la riquesa de la llengua original i amb l’esperança de tornar-li la presència que es mereix en el panorama de les lletres catalanes del segle XXI.